Fenix: Aanbod: Oefenhuis

 

Het oefenhuis is een gemeenschapshuis dat zich bevindt op de campus van Sint-Kamillus in Bierbeek. Hier heb je de mogelijkheid gedoseerd te wennen aan andere omgangsvormen en aan een zekere vorm van (herwonnen) vrijheid.


Het Oefenhuis is slechts een tijdelijke tussenstap. Je krijgt de mogelijkheid om praktische vaardigheden te oefenen (vb. wassen, kuisen, koken, …) en te leren omgaan met vrijheden.

 
Na een periode van minimum een half jaar en maximum een jaar, wordt je verblijf in het Oefenhuis geëvalueerd. Als jouw verblijf positief geëvalueerd wordt, kan je verder doorstromen naar een studiocomplex van Fenix in het Leuvense of kan de stap gezet worden naar volledig zelfstandig wonen. Indien nodig kan je verblijf voor een korte periode verlengd worden. Als jouw verblijf niet positief wordt geëvalueerd, kan je eventueel terug georiënteerd worden naar het ziekenhuis.


In het oefenhuis zijn er twee huisverantwoordelijken (begeleiding). Zij komen wekelijks op een vast moment langs voor een huisvergadering. Tijdens dit vergadermoment wordt de sfeer in huis besproken, de aankoop van gemeenschappelijke producten, belangrijke mededelingen vanuit Walden,… . Hiernaast vindt er ook wekelijks een poetsmoment plaats met de huisverantwoordelijken en/of logistiek medewerker . Tijdens dit moment wordt er de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, gang, badkamer, living,…) gepoetst.

 
Daarnaast is er ook ruimte voor jouw individuele begeleiding. Duur, frequentie en inhoud van die individuele begeleiding worden tussen jou en de begeleiders afgesproken. Inhoudelijk kan de begeleiding erg verschillend zijn, afhankelijk van jouw individuele noden en behoeften. Ze kan onder andere bestaan uit ondersteunende gesprekken of psycho-educatie, budgetbeheer, leren onderhouden van de kamer, leren strijken, zoeken naar werk, evaluatie van vrijwilligerswerk, …


De woonbegeleiding gebeurt aan de hand van een herstelplan, gestuurd door jouw noden, behoeften en doelstellingen. Naast de afgesproken vaste momenten kan je uiteraard ook op andere tijdstippen beroep doen op de begeleiding.


In het oefenhuis geldt een algemeen alcoholverbod. Dit algemeen alcoholverbod geldt voor elke cliënt, ongeacht de voorwaarden van de Commissie ter Bescherming van de Maatschappij. Het is tevens niet toegelaten illegale drugs te bezitten, gebruiken of verhandelen.